Roland Kok

"Langjarige PPA-trend niet meer te stoppen"

Groene, langjarige PPA-contracten met innogy

Schone energie voor een vaste prijs

Het sluiten van groene Power Purchase Agreements (PPA’s) is een niet meer te stoppen trend, zegt innogy’s Roland Kok. innogy garandeert grote bedrijven met deze PPA’s dat het over een lange tijd schone energie levert tegen een afgesproken prijs, zonder tussenkomst van een energiebedrijf. In 2018 werden in Europa bijna 2 gigawatt aan PPA’s afgesloten. Kok: “We hebben net zo'n PPA met een Franse klant gesloten. Vanaf begin 2019 zal innogy de volledige hoeveelheid opgewekte elektriciteit uit onze Franse waterkrachtcentrale Courlon, samen met de bijbehorende certificaten, verkopen aan de Franse duurzame energiehandelaar BCM Energy. Onder de merknaam Planète OUI is BCM Energy van plan om haar eindklanten honderd procent groene stroom te leveren.

innogy heeft veel ervaring met het opwekken van duurzame energie uit hernieuwbare bronnen, zoals wind en zon. Wereldwijd behoort innogy tot de grootste ontwikkelaars van windparken op land en op zee. Met meer dan 900 MW geïnstalleerd vermogen is het bedrijf een van de invloedrijkste exploitanten van offshore windmolenparken en inmiddels nummer drie in opgesteld vermogen. Sinds 2004 bouwen en exploiteren we windparken op zee. 

Bij het afsluiten van een corporate PPA sluiten bedrijven rechtstreeks een stroomleveringscontract af met de producent van de energie, dan wel met de een energieleverancier. De PPA voorziet hen van groene stroom tegen een vaste prijs voor bijvoorbeeld een periode van vijf, tien of meer jaar. Een corporate PPA kan naar behoefte worden opgesteld. Als een directe PPA met fysieke levering, of als een virtuele PPA. Financiële producten en de elektriciteit worden dan separaat op de energiemarkt verhandeld. 

Deutsche Bahn en innogy 

Een voorbeeld van langlopende groene PPA is die met Deutsche Bahn. Sinds2014 rijden de treinen van deze Duitse spoorwegorganisatie op de groene stroomvoorziening van innogy. Het bedrijf loopt in Europa voorop in het gebruik van hernieuwbare energie. Het volume is ongeveer 900 miljoen kilowattuur stroom per jaar, voornamelijk uit waterkracht. Ter vergelijking; deze hoeveelheid is voldoende om jaarlijks ongeveer 250.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien of om ongeveer een derde van de langeafstandstreinvloot (ICE en IC) gedurende een jaar te laten rijden.

Prioriteit aan duurzaamheid

Het contract met Deutsche Bahn duurt tot 2028, vijftien jaar dus. De overeenkomst die innogy met het spoorwegbedrijf sloot is naar verluid één van de grootste in Europa op dit gebied. Roland Kok hoopt dat er meer van dit soort contracten voor hernieuwbare energie worden gesloten in de komende jaren. Hij gelooft stellig in een win-win situatie die zo’n corporate PPA-contract voor zowel klant als zijn eigen organisatie kan hebben. “Steeds meer grote bedrijven geven prioriteit aan duurzaamheid. Niet alleen vanwege het groene karakter. Er zijn aantoonbare voordelen, bijvoorbeeld een bewezen betere beursprestatie ten opzichte van bedrijven in dezelfde branche. In een wereld met minder of helemaal geen subsidies voor duurzame energie is het belangrijk dat ontwikkelaars en exploitanten van wind- en zonneparken oplossingen zoeken die perfect passen bij de behoeften van grote stroomverbruikers.” Kok noemt Deutsche Bahn als voorbeeld, omdat het om een groot volume gaat. “Weinig Europese energiebedrijven kunnen zo’n contract nakomen.”

Marktprijs innogy offshore

Toelichting: Bij een PPA met een vaste prijs, is er geen enkel risico meer voor koper met betrekking tot een volatiele marktprijs. Aangezien innogy geen brandstof in haar duurzame parken gebruikt, kan er een vaste prijs worden berekend. Afhankelijk van de vooruitzichten kan een koper vaststellen of dit interessant is voor de bedrijfsvoering. Dit is voor bepaalde afnameprofielen commercieel zeer interessant, bijvoorbeeld als partiële hedge; een middel om gedeeltelijk prijsrisico’s af te dekken als koper.

Lange termijn afspraak

Roland Kok licht toe: “Wat de PPA’s die innogy aanbiedt allemaal gemeen hebben, is een lange termijn vaste afspraak over de prijsformule en dat het 100% hernieuwbare energie betreft. Of het nu wind, zon of waterkracht is. Met deze PPA's investeren bedrijven op lange termijn in hun toekomst, voorkomen ze een risico op toekomstige hoge energieprijzen en geeft het hen ruimte om hun CO2-balans te verbeteren. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor het imago van het bedrijf en maakt het aantrekkelijker voor de kapitaalmarkt.”

Roland Kok van innogy

Groen in volume 

innogy kan het volume duurzame energie garanderen. Door middel van zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvOs) garandeert innogy dat eigen eenheden de hoeveelheid elektriciteit aan het net zullen leveren die nodig is voor de fysieke levering van elektriciteit aan bijvoorbeeld Deutsche Bahn. Er is slechts één vorm elektriciteit, groen, grijs, geel of zwart. Alles is uiteindelijk hetzelfde in het net. Door middel van GvOs kan de groene stroom die vanuit een hernieuwbare bron aan het net wordt geleverd, worden toegewezen aan een gebruiker.

PPA-oplossingen

Voor de Nederlandse markt heeft innogy specifieke PPA-oplossingen ontwikkeld. Deze zijn gemaakt door klantgerichte interviews en onderzoeken. Zo is voor bepaalde industrieën het niet interessant om voor een vaste PPA prijs te kiezen. “Een voorbeeld van een structuur die innogy competitief kan aanbieden is de een vloer prijs met korting op de index. Deze structuur zorgt ervoor dat de klant kan meebewegen met de markt, maar voor elke MWh boven de vloerprijs een korting krijgt. Het project is gebaat bij zekerheid dat lage stroomprijzen zich niet effectueren, en de klant is gebaat bij een risicodemping op hoge stroomprijzen. Dit is een voorbeeld van hoe koper en verkoper elkaar kunnen helpen risico’s te verkleinen.“ 

PPA structuur innogy

Rol van de overheid bij PPA's

Kan de overheid een rol spelen bij goede afspraken in een PPA? Kok: “Ja, dat kan. Bijvoorbeeld in het wegnemen van wettelijke en administratieve barrières op het gebied van duurzame energie. Maar bedrijven willen ook duidelijkheid en zekerheid over de lange termijn eigendom van GvOs uit gecontracteerde leveringen. Maar geen land is hetzelfde, wat hier werkt, kan bijvoorbeeld in Polen niet werken. Daarom werkt het maatwerk principe goed in een PPA."

innogy vindt verder dat zakelijke afnemers van elektriciteit, leveranciers van hernieuwbare energie en beleidsmakers een unieke kans hebben om samen te werken om Europa te helpen zijn klimaat- en energiedoelstellingen te bereiken. Een samenwerking met nieuwe, competitief geprijsde hernieuwbare energiebronnen op een schaal die anders niet haalbaar zouden zijn. Roland Kok: “We willen verder bouwen aan een duurzame toekomst en innovatieve oplossingen ontwikkelen. Dat zit in ons DNA. Onze ruime internationale ervaring met uitstekende kennis bij onze mensen helpt ons om onze klanten als onze partners te zien. Zij aan zij helpen we elkaar.”

 
Gelijke markt duurzame energie innogy

Toelichting: Bij een PPA met een vloer prijs, helpen koper en innogy elkaar. Innogy’s projecten hebben een risico in geval van een lage elektriciteitsprijs. Echter een lage elektriciteitsprijs is geen risico voor een koper, maar juist een kans. Indien koper en innogy elkaar helpen, dan kan een vloerprijs projectrisico’s wegnemen. In ruil daarvoor zou innogy dan graag een korting op de index geven. Zo blijft de koper marktconform inkopen, maar ook nog eens met korting.

Langdurige relatie

Tot slot wil Roland Kok duidelijk maken dat een langdurige relatie met klanten heel belangrijk is en veel verder gaat dan de traditionele klant-leveranciersrelatie. “Wij helpen klanten ook met de activatie van een overeenkomst. De waarde van zo’n overeenkomst is groter dan alleen een stroomprijs relatie. Denk aan de CO2 besparing, of het vertellen van de redenen aan de medewerkers van de koper. Infographics, CO2-berekeningen, animaties en dergelijke maken wij voor onze klanten om zo de meerwaarde van een groene koers expliciet te maken. Het doel is daarmee ook het ‘carbon exposure' van een klant te verlagen.”

Meer weten? 

Neem gerust contact met ons op via ppa@innogy.com en ontdek meer over de mogelijkheden van langdurige PPA's.