Onze geschiedenis

De belangrijkste mijlpalen

innogy is de naam achter bekende Nederlandse energiemerken als Essent, energiedirect.nl en Powerhouse. De geschiedenis van ons bedrijf in Nederland gaat vele jaren terug en kent diverse mijlpalen.

2016 – Essent onderdeel van innogy

Tot oktober 2016 was Essent onderdeel van RWE.  Het Duitse energieconcern besloot in april van dat jaar een nieuw toekomstgericht bedrijf op te richten: innogy. In oktober 2016 is innogy naar de beurs gebracht. Sindsdien maakt Essent onderdeel uit van innogy, samen met zusterbedrijf innogy Windpower Nederland. Dat betekent ook dat Essent geen eigen (kolen)centrales meer heeft. Alle centrales zijn eigendom geworden van RWE Generation.

2009 – Essent wordt geprivatiseerd

In 2009 zagen de toenmalige aandeelhouders van Essent - provincies en gemeenten - geen rol meer voor zichzelf weggelegd als eigenaar van een commercieel energiebedrijf. Daarom werd Essent in oktober van dat jaar verkocht aan het Duitse energieconcern RWE, één van de grootste energiebedrijven in Europa. Het energiebedrijf RWE Nederland werd opgenomen in Essent. Dochteronderneming Powerhouse (energiediensten voor groot zakelijke klanten) werd samengevoegd met Westland Energie Services. Vanaf dat moment is Essent actief op de Nederlandse en Belgische markt met de merken Essent, energiedirect.nl, Powerhouse en Essent.be.

2009 – Splitsingswet

Met de komst van de Wet Onafhankelijk Beheer in Nederland veranderde er veel voor onze organisatie. De in de volksmond genoemde ‘splitsingswet’ zorgde ervoor dat energiebedrijven hun activiteiten moesten opdelen in een commercieel leverings- en productiebedrijf en een gereguleerd netwerkbedrijf. Daarom werd in 2009 het netwerkbedrijf van Essent afgesplitst, waarna het zelfstandig verder ging onder de naam Enexis.

1999 – fusie

In 1999 besloten PNEM/MEGA en EDON te fuseren en verder te gaan als Essent. Drie jaar later introduceerden we prijsvechter energiedirect.nl in de markt.

1995 – Introductie Groene Stroom ®

In 1995 lanceerden rechtsvoorgangers PNEM en EDON – als eerste in Nederland – een duurzaam energieproduct voor hun klanten: Groene Stroom ®. Sindsdien is Essent één van de grootste groene stroom leveranciers van Nederland gebleven.

1993 – Ontstaan EDON

In 1993 fuseerde IJsselmij met het Energiebedrijf Groningen en Drenthe (EGD) tot EDON.

1988 – Bouw van één van de eerste windparken in Nederland

Al in 1988 zat de pioniersgeest voor hernieuwbare energie verweven in ons DNA, want onze voorganger IJsselmij bouwde één van de eerste windparken in Nederland. Het windpark bij de Westermeerdijk bij Urk werd in 1988 geopend en in 1991 uitgebreid tot 50 turbines, samen goed voor 15 megawatt. Hiermee werd het in korte tijd werd het grootste windpark van Europa.